הרצאות
האתר מציע אפשרות של הרצאות פרונטליות .
ההרצאות עוסקות גם בנושא טעמי המקרא וגם בנושאים נוספים כמפורט ברשימת הנושאים
ההרצאות מיועדות לקבוצות, חוגי העשרה, בתי ספר, חוגי חזו"ן, קיבוצים, ומסגרות שונות של השכלת מבוגרים
אופציה זו מיועדת, לכלל הציבור בכל אתר ואתר
1 משפט, הלכה ורפואה- בעלות האדם על גופו - לשאלה האם יש לאדם בעלות על גופו יש השלכות על כל תחומי החיים: הן בדיני החוזים והנזיקין ועד לתחום הרפואה שהוא עיקר ההרצאה. ההרצאה עוסקת בהשלכות השונות של שאלת בעלות האדם על גופו בהלכה ובמשפט ומתמקדת בעיקר בשאלה, האם ובאילו תנאים מותר לאדם לסרב לקבל טיפול רפואי. ההרצאה מלווה בתמסיר ובו מקורות הנלמדים במהלך ההרצאה.
היחס למקצוע הרפואה בהלכה - בעולמה של ההלכה היווה מאז ומתמיד מקצוע הרפואה, מקצוע פרובלמטי, שכן יש בעיסוק בו, לכאורה, התערבות במעשי ה'. ההרצאה עוסקת בשאלה האם קיום המצוות הוא המזור לחולייו הפיזיים של האדם או שמא קיום המצוות הינו מזור לנפש אך לא תרופה ביולוגית. בחלקה השני של ההרצאה נידון היחס למקצוע הרפואה ולאחריותו של הרופא על פי ההלכה. ההרצאה מלווה בתמסיר ובו מקורות הנלמדים במהלך ההרצאה.
יסודות בדיני רשלנות רפואית(בהכנה) - אחת הסוגיות המרכזיות בדיני הנזיקין המודרניים הינה סוגיית הרשלנות הרפואית שהיא דוגמה מעניינת לשימוש בעוולת הרשלנות שבפקודת הנזיקין על התחום הרפואי. ההרצאה סוקרת את יסודות עילת הרשלנות ואת היישום המיוחד שנעשה בה בהקשר לתחום הרפואי, ומציגה לעומתה את יסודות הלכות הרשלנות הרפואית במשפט העברי. ההרצאה מלווה בתמסיר ובו מקורות הנלמדים במהלך ההרצאה
2. הלכה ומשפט: גיור- על היחס לגרים ומניע זר לגיור. הגיור הינו פעולה משפטית רבת חשיבות. והיא מהווה שם כולל לתהליך שעובר הנכרי עד הפיכתו ליהודי. ההרצאה עוסקת במרכיבים הבסיסיים של תהליך הגיור וביחס ביניהם, ודנה במחלוקת בדורנו בנושא הגיור. בהרצאה מועלות הגישות השונות לגיור בימינו שחלקן מעבירות את כובד המשקל של התהליך, מקבלת מצוות פורמלית להסכמה להיכנס בכלל עם ישראל ולקבלת עקרונות מוסריים בסיסיים ומקובלים בעולם המערבי המודרני. ההרצאה מלווה בתמסיר ובו מקורות הנלמדים במהלך ההרצאה.
ממחרת השבת - על שתי מחלוקות בין הפרושים לבין הבייתוסים - בזמן הבית השני פעלו כתות שונות בישראל שנחלקו בין הייתר בדרכי הפירוש של פסוקים מן התורה ובפרט בסמכותם של חכמים לפרשה על פי המסורת שבידיהם, לטענתם. ההרצאה עוסקת בשתי סוגיות תלמודיות המתפלמסות במשתמע עם תפיסתם ההלכתית של הבייתוסים ודוחה אותם. במהלך ההרצאה נחשפים השיקולים שעמדו בבסיס ההלכה הפרושית והיא מראה כי למעשה, למרות שימוש במינוחים שונים בכל אחת מן הסוגיות – הרי שביסוד דחיית עמדת הבייתוסים על ידי חכמי התלמוד עמדו שיקולים זהים בשתי הסוגיות, הגם שאין שום קשר ענייני ביניהן. ההרצאה מלווה בתמסיר ובו מקורות הנלמדים במהלך ההרצאה.
התחשבות פוסקי הלכה בנסיבות המקום והזמן- המקרה הפרטי של הביטוח הימי (בהכנה) - אחת השאלות המרתקות המעסיקות את היהדי המאמין והמשכיל בדורנו ובכלל היא שאלת יכולת ההלכה להתאים עצמה לנסיבות החיים המשתנות. עולם הביטוח הוא עולם כלכלי- מסחרי ודינמי. ההרצאה בוחנת כמה מן הבעיות המעשיות שהציבה מציאותו של הביטוח הימי בפני פוסקי הלכה במאה ה – 16 , בוחנת את התייחסות הפוסקים אליהם, תוך מתן דגש ליחסם של פוסקי ההלכה לנסיבות המסחריות שהעלו בפניהם השואלים בעצתם. תוך העיון במקורות, ניתן להבחין בגישות שונות ומנוגדות של פוסקי הלכה בעניין זה, המעניקות השראה גם לדיון ההלכתי בימינו. ההרצאה מלווה בתמסיר ובו מקורות הנלמדים במהלך ההרצאה.
ביטוח וביטחון באל – הילכו יחדיו? חובתו של האדם המאמין לבטוח בה' היא מן החובות הבסיסיות בעולמו. נסיבות החיים מעמתות חובה זו עם מציאויות שונות (למשל, התפתחות הרפואה- ראו הרצאה אחרת בנושא זה). בהרצאה זו, מוצגת חובת הביטחון בה' כיסוד באמונה הדתית, ומולה מוצגים מקרים שהובאו בפני פוסקי ההלכה המשקפים חשש שמא עשיית ביטוח סותרת את האמונה באל. בהרצאה מוצגות הגישות השונות שהביעו הפוסקים בשאלה זו, לרבות פוסקי דורנו ומגיעה למסקנה מפתיעה בדבר יחסם של הפוסקים לתופעת הביטוח.
3. תנ"ך ותפילה השימוש בטעמי המקרא בתפילה: טעמי המקרא הם הסימנים המופיעים בספרי התורה המודפסים מעל ומתחת למילים בנוסף לסימני הניקוד. ההרצאה עוסקת בתפקידים השונים של טעמי המקרא, ובעיקרה היא מדגימה, כיצד טעמי המקרא מסייעים לנו בהבנת פסוקים מן התורה ומן הנ"ך. עיקרה של ההרצאה מתמקד בדיון בפסוקים מוכרים מן התפילה ובהדגמה כיצד הבנה נכונה של משמעותם הפרשנית של הטעמים מסייעת בהבנת משמעותו של הפסוק ובכך מסייעת לכוונה נכונה בתפילה. ההרצאה מלווה בתמסיר ובו מקורות הנלמדים במהלך ההרצאה.
נדר יפתח - יפתח הגלעדי היה אחד השופטים הטראגיים בתולדות ישראל. החל מימי התלמוד והמדרש ועד ימינו משמשת דמותו הטראגית של יפתח ככלי בידי פרשנים, דרשנים, סופרים ומחזאים אשר עצבו אותה בהתאם להבנתם. ההרצאה עוסקת באפיון דמותו של יפתח על ידי חז"ל, ומציגה שתי דיסציפלינות לאפיון דמותו של יפתח המגיעות למעשה, למסקנה אחידה ומפתיעה בדבר אופיו של יפתח.
ההרצאה מלווה בתמסיר ובו מקורות הנלמדים במהלך ההרצאה.